Danmark – den velfungerende lilleputnation

Mandag d. 13. marts gæstede Martin Lidegaard, folketingsmedlem for De Radikale Venstre, Allerød Gymnasium for at tale om udenrigspolitik set i lyset af Brexit/Le Pen/Trump. Martin Lidegaard anlagde et bredt perspektiv på temaet, og han formidlede sit politiske standpunkt i forhold til, hvorfor vi bør bevare samfundsinstitutioner som Nato, FN og EU til trods for at disse institutioner ikke har formået at løse alle kriser. Martin Lidegaard mener, at alternativet er værre, og at man gennem den gode dialog kan skabe forandring. Det er ikke nemt at få alle lande til at samarbejde i EU, men gennem dialogen i EU har vi også mulighed for at påvirke de andre lande, således at de får en større forståelse for hvad der er så velfungerende i forhold til den danske stat.

Og mange lande i verden har fået øjnene op for de kvaliteter, vi har i Danmark. Det oplevede Martin Lidegaard selv, dengang han var udenrigsminister. Det spørgsmål han oftest fik som udenrigsminister var: ”Mr. Lidegaard – why is such a small country as Denmark such a succes?” Martin Lidegaard pegede her på Danmarks gode uddannelsessystem, den sociale lighed og tilliden mellem mennesker som faktorer i Danmarks succes.

Martin Lidegaard mener, at vi skal arbejde på hele tiden at gøre Danmark mere og mere bæredygtigt på mange parametre, og han mener også, at den enkelte gymnasieelev kan gøre en forskel ved bl.a. at satse på hele tiden at gøre sig selv klogere og derved videreføre Danmarks høje uddannelsesniveau.

Efter foredraget var gymnasieeleverne meget spørgelystne og selv efter spørgerunden stod flere elever rundt om Martin Lidegaard for at gå endnu mere i dialog med ham, udtaler lærer Rikke Line Gabelgaard.