Unge forskere fra Allerød Gymnasium

Aske Fromm Andersen, elev i 3x på Allerød Gymnasium og kommende student til sommer, havde kvalificeret sig til weekendens semifinale i konkurrencen ”Unge Forskere”, hvor elever fra landets skoler og gymnasier konkurrerer om projekter i naturvidenskab og teknik på et højt fagligt niveau. Aske deltog med poster og et oplæg om et projekt om røntgenundersøgelse af overflader – man stråler på overfladerne med kraftig røntgenstråling og måler, hvordan strålingen spredes. Det giver et indblik i den mikroskopiske struktur af fx krystaller eller store molekyler.

Undersøgelsen er en fortsættelse af Askes afsluttende studieretningsprojekt (SRP) i fysik og matematik på gymnasiet. Metoden er kendt og bruges verden over i forskningscentre til at undersøge den mikroskopiske struktur af forskellige materialer, fx krystaller, men afhængig af arten af det, der skal undersøges, må man designe nye måleopstillinger.

Emnet er højaktuelt, for ved Lund nær København er et gigantisk paneuropæisk byggeprojekt til 14 milliarder kr. i gang, hvor en række lande, heriblandt Danmark sammen bygger dels den kraftigste røntgenstrålings-facilitet i verden, dels den mest lysstærke røntgenkilde. 4-500 medarbejdere i fysik, teknik og andre naturvidenkabelige fag kommer til at have ansættelse her, og man forventer årligt besøg af 2000 videnskabelige medarbejdere fra andre universiteter og forskningscentre. Det forventes at åbne senere i år men røntgenkilden er allerede i gang.

Desværre gik Aske ikke videre til finalen, udtaler fysiklærer Kim Bertelsen.